KSČM Praha 6 Zastupitelé

Zastupitelé

Společně proti aroganci moci

Společně proti aroganci moci (28.8.2017) Vláda lidu, o které se po listopadu 1989 tolik mluvilo, zůstává jen na papíře. Zákonodárná (a konec konců i výkonná moc) se koncentruje do rukou těch, které většina společnosti nevolila. Zvláště výrazně se tato skutečnost projevuje při volbě senátorů, odráží se ve volbách do Poslanecké sněmovny, své projevy má i na nižší úrovni

Společně proti aroganci moci

Například v Praze, při volbách do zastupitelstva, byla účast v roce 2014 jen 37,74 procenta Pražanů, přičemž vládnoucí seskupení vytvářející Radu HMP nedosáhlo ani na polovinu z odevzdaných platných hlasů. Nízká volební účast, zákonná omezení s důsledky, že část odevzdaných hlasů propadá ve prospěch jiných subjektů a předvolební sliby vyúsťující v kompromisy uvnitř vládnoucích koalic, vedou ke ztrátě víry voličů, že mohou politiku ovlivnit. Velká část veřejnosti proto zůstává pasivní, přežívá rezignace. Zároveň trvá roztříštěnost subjektů v odporu, různorodost jejich požadavků, většinou bez vazeb na sociální postavení. Politická moc vyrůstá a opírá se o menšinu společnosti, má znaky formální demokracie s prvky oligarchizace.

Za této situace jsme po řadu měsíců zahlcováni čísly o růstu ekonomiky. Firmy a banky mají rekordní zisky, ale velká většina pracujících i příjemců důchodů to ve svých peněženkách a na životní úrovni nevidí. Příčiny tohoto stavu vyplývají z vlastní podstaty kapitalismu, v jeho prohlubujících se rozporech, postavení České republiky v rámci evropské a světové ekonomiky a jsou zostřovány vážnými chybami výkonné moci. V příjmové chudobě žije přes jeden milion obyvatel a past exekucí je pro řadu lidí těžko překonatelným problémem. Ukončení levné práce je proto jedním z našich dílčích úkolů.

Praktiky politických odpůrců KSČM využívají široký rejstřík, od osočování, antikomunistického nátlaku, přepisování dějin a zastrašování, až k přehlížení a mlčení o činnosti komunistů. Přes dlouholeté ústrky je KSČM nadále významnou opoziční parlamentní stranou, má nemalý vliv i na komunální úrovni. Nejsme v izolaci, jak se mnozí snaží veřejnosti namluvit. Jako dlouholetý zastupitel mohu potvrdit, že se s komunisty v Praze hovoří a jedná. I když jsme v opozici, podílíme se na rozsáhlé činnosti samosprávy a naše hlasy nelze při rozhodování přehlížet. Aktivita KSČM, vliv ve společnosti a počet mandátů získaných ve volbách limituje ale naše možnosti při prosazování politického programu. KSČM opakovaně dostává značné množství protestních hlasů. Není přitom pouhou volební stranou, chce prosadit systémovou změnu, k níž potřebuje získat ve společnosti širokou programovou podporu. Organizování obrany proti aroganci moci a bezpráví, společné aktivity nejen s přímo ohroženými a postiženými vytvářejí prostor pro vtahování dotčených do politiky a pochopení toho, co a pro koho chceme dosáhnout. Naše politika bude úspěšnější, pokud budeme konat důrazněji, což je požadavek, který zaznívá stále častěji.

Ivan HRŮZA, zastupitel hl. m. Prahy a kandidát KSČM pro volby do Poslanecké sněmovny v Praze