Zprávy z radnice Prahy 6

(8.10.2017)

Podobný průběh, jako pražské zastupitelstvo, mělo jednání zastupitelů Prahy 6, které se konalo 21. září. I tady Rada zařadila na program většinou nekontroverzní témata, zatímco o problémech, jako rekonstrukce Polikliniky Pod Marjánkou, záměr zastavění rohové proluky na Vítězném náměstí, záměry s Petynkou, rekonstrukce domu na Dejvické 4, postup v řešení problému s pozemky v zahrádkářské kolonii Jenerálka apod., chtěla zastupitele jen informovat, aniž by jim umožnila rozhodnout o řešení. Opozici se nicméně těsnou většinou 23 hlasů podařilo prosadit návrh, aby o všech bodech zařazených jako informace byla umožněna alespoň diskuse.

Koalice si pak bez hlasů opozice schválila zprávu o plnění rozpočtu, upravila si strategii nakládání s finančními prostředky tak, aby je mohla snadněji přesunovat mezi bankami, a schválila provedení pozemkových transakcí. Klub KSČM ze zásady o finančních otázkách nehlasuje. Podpořil ovšem poskytnutí dotací do sportu, dotace pro seniory a organizace poskytující hospicovou péči, motivační odměny městské policie a zejména podpořil požadavek Prahy 6 adresovaný pražskému magistrátu, aby vyhlásil stavební uzávěru v oblasti, kudy je plánovaná trasa dostavby silničního okruhu kolem Prahy v severozápadním kvadrantu. Některé městské části, které okruh na svém území nechtějí, totiž připravují zástavbu prostor, kudy má komunikace vést a znemožnit tak její realizaci.

Ačkoliv většina zastupitelů v úvodu jednání schválila možnost diskuse k informačním bodům, starosta v 18,40, kdy diskuse měla být zahájena, zasedání přerušil a oznámil, že pokračovat se bude 6. října. Na program bylo zařazeno jednání o výsledcích participačního rozpočtování, o poliklinice Pod Marjánkou, o Vítězném náměstí a o tématech, které navrhli opoziční zastupitelé, tedy o tom, co se bude stavět Na dračkách, kdy se bude rekonstruovat dům na Dejvické 4, co bude s pozemkem Stochovská - Rakovnická, jak se bude rozvíjet areál Petynka, o způsobu hospodaření SNEO, což je akciová společnost městské části Praha 6, o zahrádkářské kolonii Jenerálka či o projektu Integrovaného seniorského centra Šolínova.

PhDr. Helena Briardová, zastupitelka