Radnice Prahy 6 pod vedením starosty Koláře (TOP 09) nechala odstranit sochu maršála SSSR I.S. Koněva

4. 4. 2020

Dnes ráno (v pátek 3. dubna 2020)  byla odstraněna z nám. Interbrigády socha maršála Koněva. Den předtím o tom rozhodla Rada  MČ Praha 6. Radní Prahy 6 se rozhodli využít stavu nouze, kdy  platí zákaz shromažďování se a občané se nemohou  sejít ke společnému vyjádření protestu.

Sochu sňal jeřáb z podstavce v časných ranních hodinách a byla odvezena do depozitáře. V usnesení  Rady se píše, že socha bude vystavena v muzeu Paměti XX. století. Kdy k tomu dojde, není ještě zcela jasné, protože zastupitelé hlavního města Prahy se zatím nedokázali dohodnout, ve kterých prostorách vlastně ono muzeum bude. Jeho vedení zatím provizorně sídlí v budově magistrátu na Mariánském náměstí, ale tam místo na sochu rozhodně není. Uvažuje se, že by muzeum mohlo být v prostorách pod  bývalým Stalinovým památníkem na Letné, či v některých historických budovách v centru Prahy. Všechny tyto objekty by si ale vyžádaly nemalé stavební úpravy, aby mohly sloužit jako muzeum. Ostatně  usnesení Rady Prahy 6 předpokládá, že socha bude v depozitáři minimálně do konce letošního roku. Svérázný příspěvek Rady Prahy 6 k 75. výročí osvobození Československa Rudou armádou, které si letos připomínáme.