Praha se má podílet na pomoci společně se státem

19. 4. 2020

Praha se má podílet na pomoci společně se státem

To, že hlavním bodem dubnového jednání pražských zastupitelů byla otázka řešení dopadů "koronavirové krize", je samozřejmé. Nedovedu si představit, že by tomu bylo jinak.

Praha jako hlavní město pocítí velmi tvrdé dopady v různých oblastech. Je pochopitelné, že to něco bude stát a že musí upravit rozpočet, stejně je tomu i v případě státního rozpočtu. Pokles příjmů hlavního města se odhaduje o 2 až 8 miliard korun. Pomoc města je však nezbytná. Potřebují ji poskytovatelé sociálních a zdravotních služeb, senioři, lidé se zdravotním postižením, lidé bez domova, rodiny s dětmi, pracovníci ve všech možných rezortech. Kroky, které zde byly učiněny, a mluvila o nich radní Johnová, jsou zcela na místě.

Spíš mě mrzí, že si někteří zastupitelé opět neodpustili politikaření a sebezviditelňování se. Namísto očerňování nutných opatření ze strany vlády a krizového štábu, by se mnozí měli zamést před vlastním prahem. A nejde jen o dodávky zdravotního materiálu, roušek a dezinfekčních prostředků. Je toho mnohem víc, kde radnice hlavního města i městských částí mohou pomoci.

Nutné je spolupodílet se společně se státem na pomoc lidem, kteří nemají z čeho platit nájem. Bydlení v Praze je příšerně drahé, už před krizí na něj nedosáhly celé skupiny obyvatel a teď to bude ještě horší. Arogantní povyk ze strany majitelů domů určitě není na místě.

Vítám, že pražský magistrát např. odpustí do konce roku restauratérům nájem za předzahrádky a poskytovatelům ubytování v hotelech a penzionech místní poplatky z pobytu. Na tyto služby je totiž navázáno velké množství pracovních míst. Jen v sektoru pohostinství postihne negativně stávající situace víc než čtyřicet tisíc pracovníků.

Cestovní ruch v Praze ztratí odhadem šedesát miliard korun a turistický sektor přijde o více než třicet tisíc pracovních míst. Vedle zaměstnanců hotelů, které začaly s propouštěním už v březnu, jsou ohroženi například průvodci, kterých je v hlavním městě kolem tisícovky. Na turismus jsou navázána také další odvětví, např. prádelny, pekárny, velké gastro provozy, směnárny, taxislužby ad.

Tady by si ovšem měl sáhnout do svědomí primátor Prahy, starosta Kolář či Novotný z Řeporyj. I oni mají podíl na ztrátách, a to nehoráznými kroky, opatřeními a provokujícími hláškami a stanovisky, ať už vůči Ruské federaci či vůči Číně. Jejich politikaření nás stojí velké peníze a ostudu.

Marta Semelová, předsedkyně Krajského výboru KSČM Praha