Nejen o rozpočtu bylo poslední letošní pražské zastupitelstvo

17. 12. 2020

Program jednání svědčí o neochotě jednat s opozicí

Ani covid nedokázal zestručnit a zefektivnit jednání prosincového Zastupitelstva hl. m. Prahy, které proběhlo minulý týden. Spousta bodů a ještě víc planých řečí ze strany některých zastupitelů, kteří potřebovali v závěru roku upozornit na to, že tady jsou. Je pravda, že velkou roli v tom hraje způsob projednávání některých závažných témat ze strany koalice (Piráti – TOP 09 a STAN Spojené síly pro Prahu, Praha sobě), kdy některé předložené materiály dostávají zastupitelé pozdě a to tak, že je ani patřičný výbor nestačí předem projednat. Diskuze s opozicí má prostě značné rezervy. Vzpomínám si, jak byla tato praxe některými dnešními mocnými kritizována v minulém volebním období. Stejně jako praxe nevyslyšet opozici v momentě, kdy chce některá témata zařadit na program jednání. Tentokrát byla zmiňována Slovanská epopej, pro níž není dosud postaven objekt na území metropole, který by byl důstojným stánkem tak, jak si to přál autor epopeje Alfons Mucha. V tomto případě ovšem došlo k dohodě, že příslušná radní přijde s návrhem řešení, aby hlavní město o toto umělecké dílo nepřišlo. Velká diskuze se strhla i kolem dalších témat, jako je vyhrazení jízdních pruhů pro městskou veřejnou dopravu, vyhláška o provozování hazardu či rozšiřování Letiště Václava Havla, proti čemuž protestují občané Prahy 6 a přilehlých obcí i ochranáři životního prostředí.

Dlouhá diskuze o rozpočtu

Stěžejním bodem tohoto jednání byl samozřejmě rozpočet hlavního města na příští rok, jehož projednávání zabralo půl dne. Patřičné kritice neunikli poslanci, kteří schválili daňový balíček, díky němuž přijdou kraje o určité finance. Bez řádné kompenzace tak budou dopady v souvislosti s koronavirem ještě znásobeny, celkové odhady se pohybují kolem 10 miliard. Rozpočet zůstává prakticky jen udržovací, aniž by byla předložena dlouhodobější vize, rozpočet pro budoucnost. Počítá se s pokračování rekonstrukce dolní části Václavského náměstí, s přípravou koncertního sálu Vltavská, renovací holešovické tržnice či dostavbou Průmyslového paláce. Pokračuje i tolik každoročně kritizované nízké čerpaní kapitálových prostředků, letos jen na úrovni 34 procent. Neschopnost realizovat investice se projevují v každodenním životě Pražanů. Jen malý příklad: Z mostů přes Vltavu se má pouze zahájit několikaletá rekonstrukce Barrandovského mostu, přičemž řada jiných mostů je v předhavarijním stavu…a nic. Minimálně jsou čerpány i peníze na participativní rozpočty městských částí, které tak zahazují možnost dát lidem šanci zapojit je do zkvalitňování životního prostředí a kultury bydlení. Tento stav je pak zneužíván pravicovou opozicí k zpochybňování participativního rozpočtu, který svého času prosadila KSČM, a na který je pro příští rok vyčleněno 50 milionů korun. Ani proklamovaná priorita vzdělávání není patřičně zohledněna, stejně jako podpora podnikatelského sektoru ve stávající krizi, chybí podpora restartu ekonomiky. Celý rozpočet je protknut škrty s výjimkou veřejné dopravy, provozu městských částí a svozu odpadu. Součástí usnesení k schválenému rozpočtu je i vyjádření nesouhlasu s daňovým balíčkem bez řádných kompenzací, žádost o konzervativní přístup starostů při sestavování rozpočtů městských částí a výzva k vyššímu čerpání peněz na participativní rozpočty.

Nová dráha na letišti dostala zelenou

Tři hodiny trvala debata k výstavbě paralelní dráhy na pražském letišti. Vedení města tuto změnu, která má zvýšit kapacitu na 30 milionů cestujících ročně, původně odmítlo. Výstavba je kritizována zejména z hlediska ekologických dopadů, zvýšení emisí a hlukové zátěže. Paralelní dráha přiblíží letecký provoz bytové zástavbě. V tom smyslu vznikla i petice místních občanů, která byla projednávána současně s předloženým tiskem. Po diskuzi, která ukázala na nesoulad v radniční koalici, byla změna schválena, stavba má začít v roce 2027.

Petice proti zdražování jízdného a omezování MHD

Další projednávaná petice se týkala nesouhlasu se zdražováním a omezování městské hromadné dopravy v Praze. Názor občanů, kteří petici podepsali je v souladu se stanoviskem a kroky KV KSČM Praha, který proti tomuto záměru vystupuje dlouhodobě. Spolu s dalšími občany a zástupci různých spolků jsme také na předcházejících zastupitelstvech interpelovali náměstka pro dopravu a žádali jsme ho, aby nerušil slevy, nezvyšoval jízdně ani cenu ročních kuponů a nepřistupoval k omezování MHD. Na rozdíl od tehdejší odpovědi, kdy nepovažoval zdražování za nic, co by finančně ohrožovalo rodiny, byl tentokrát opatrnější s tím, že mu nepřipadá v současné době, kdy mnozí přicházejí o práci, o příjmy, zdražování vhodné. Nicméně nezapomněl dodat, že k tomu stejně jednou bude muset dojít. Jak správně zaznělo v minulosti z našich úst a i tentokrát z řad veřejnosti, jedno zvyšování cen nelze odtrhnout od druhého. Zdražuje se prakticky všechno, zdražovat se bude dál a doplatí na to rodiny s dětmi, senioři a nízko i středně příjmoví obyvatelé. Praha se stává luxusem, který si ne každý už může dovolit.

Družstevní bydlení

KSČM na všech úrovních léta požaduje dostupné bydlení pro každého a podporu družstevního bydlení. Opakovaně s tímto požadavkem vystupujeme v parlamentu, na zastupitelstvech, náš postoj vysvětlujeme občanům. Dostupnost bydlení v Praze se neustále zhoršuje. Ceny bytů, nájmy a další náklady na bydlení jdou do výše, na kterou už nemají ani středně příjmoví obyvatelé. Oproti bydlení v osobním vlastnictví vychází družstevní bydlení levněji. Realizace projektu dostupného družstevního bydlení byla konečně na prosincovém jednání schválena. Město počítá s vlastnictvím pozemku a se zřízením práva stavby ve prospěch družstva k němu. Tato forma spolupráce by měla pořízení bytu zlevnit. Výstavba bude financována z úvěru a ze zaplacení maximálně 25 % ceny bytů družstevníky včetně hlavního města, které bude mít právo nájmu k 1/3 bytů. Zájem realizovat družstevní výstavbu bytů projevilo v současné době už několik městských částí.

Spolkové bydlení

Dalším projektem schváleným pražskými zastupiteli je spolkové bydlení. Cílem má být poskytnout občanům bydlení za měsíční náklady nepřevyšující 30 % čistého mediánového příjmu v Praze. Mělo by se jednat o partnerství města a fyzických osob realizované prostřednictvím spolku, který založí občané. Město se spolkem uzavře smlouvu o právu stavby na pozemku ve vlastnictví HMP a stane se jako jediná právnická osoba členem spolku. Ten zajistí stavební projekt, potřebná povolení k výstavbě, financování a realizaci stavby. Právo stavby bude uzavřeno na 99 let (po splacení všech úvěrů může skončit i dříve) a členové se rozhodnou, zda budou byty privatizovat či se stanou nájemníky městského bytu. Ovšem kdoví, co bude za 99 let a také jaká bude skutečná cena takového bydlení.

Tolik pár perliček z posledního letošního zasedání pražského zastupitelstva. Všem čtenářům i pracovníkům redakce Haló novin teď už jen přeji krásné Vánoce a ať se ten příští rok nám všem vydaří.

předsedkyně KV KSČM Praha

Autor: