Májový dopis pražským komunistům

7. 5. 2021

                                                                                                                                                                         Praha 7. května 2021

Milé soudružky, vážení soudruzi, přátelé,

        v těchto dnech si připomínáme slavné májové dny v pětačtyřicátém. Jako pražská stranická organizace jsme je zahájili 1. května na Střeleckém ostrově, kde se konal úplně první Svátek práce u nás. V těchto místech se roku 1890 sešli pražští dělníci odhodlaní bojovat za svá práva. Od té doby uplynulo už hodně vody, svět se změnil, ale problémy zůstaly stejné. Jejich podstata tkví totiž v kapitalismu, v systému, který nikdy nemůže být spravedlivý. Vždy bude rozdělovat svět na bohaté a chudé. Jedny vykořisťuje, aby se druzí mohli topit v penězích získaných z jejich práce. Kapitalismus nemá řešení. Jsou za ním války za větší zisky, zdroje a moc, zabíjení, chudoba a hlad.  Proto chceme my komunisté tento systém změnit, proto chceme socialismus. Mír, práce, solidarita – socialismus…to je pro nás symbol prvního máje.

       V probíhajících májových dnech si také po celém území hlavního města připomínáme památku všech, kteří položili život za naši svobodu. Pokládáme květiny k pomníčkům, na Kobyliské střelnici, u mostu Barikádníků, na Smíchově u bývalého tanku a na řadě dalších míst, kde se v květnových dnech před 76 lety bojovalo. Uctili jsme památku padlých v pražském povstání i památku rudoarmějců, kteří nám spěchali na pomoc. Na celém území naší vlasti jsou tisíce a tisíce takových pomníčků a každý z žijících by se měl u nich hluboce poklonit. Mnozí padli na samém konci války, daleko od svých, daleko od domova. Jen díky těmto obětem dnes žijeme.

       My komunisté protestujeme proti překrucování dějin a snahám o vymazání paměti národa.  Politické nuly, jež odstranily pomník maršála I. S. Koněva, jež odmítají vrátit pamětní desku vděčnosti 1. ukrajinskému frontu za osvobození Prahy na Staroměstskou radnici, jež postavily hanebný pomník zrádným vlasovcům v pražských Řeporyjích, by se měly stydět.

      Stejně jako ti, kteří eskalují napětí a vyvolávají provokace, jimiž destabilizují mezinárodní vztahy a ohrožují mír. Poslušní lokajové sloužící zájmům velkokapitálu, hrbící se před USA a poklonkující válečnému paktu NATO ne náhodou přebírají vysoká vyznamenání od svých chlebodárců. Jednou od CIA, podruhé od Ukrajiny za podporu dodávky zbraní do této země namířených proti Rusku. Svými aktivitami narušují přátelské vztahy a hazardují s mírem. To odmítáme!

       Proto, stejně jako každý rok, půjdeme za pražskou stranickou organizaci uctít v Den vítězství 9. května ve 12 hodin památku padlých rudoarmějců a dalších obětí na Čestné pohřebiště na pražské Olšany. Chceme, aby lidé žili v míru, aby se člověk nemusel bát, co bude zítra. Aby každý měl práci, slušné pracovní podmínky a důstojný plat a střechu nad hlavou.  Aby se nemusel bát, že skončí na ulici, že nebude mít na jídlo, na nájem, na doktora, na vzdělání pro své děti, na své koníčky. Aby měl jistotu, že nezůstane sám.

      Tyto hodnoty si připomínáme i s nadcházejícím 100. výročím založení komunistické strany. V té souvislosti bych chtěla vzpomenout všech, kdo za lepší zítřek položil svůj život. Kdo padli v bojích, na popravištích německých nacistů, v koncentračních táborech, v rozvalinách měst. Chci poděkovat i všem těm, kdo zvedli po druhé světové válce naši zemi z popela, kdo jezdili na stavby mládeže, budovali naši zemi, světoznámý průmysl, soběstačné zemědělství, kvalitní vzdělání, špičkové zdravotnictví, bydlení, kulturu na vysoké úrovni.   

Z celého srdce vám za to děkuji. Zároveň přeji hodně zdraví a sil a tisknu vám ruku.

                   Čest práci!

                                                                                                 Marta Semelová

                                                                            předsedkyně Krajského výboru KSČM Praha

Autor: 
Marta Semelová
Zdroj: 
Marta Semelová