Lednové zastupitelstvo HMP

29. 1. 2022

01_semelova.jpg

Předvolební kampaň na lednovém jednání pražského zastupitelstva začala

 

A to na plný plyn. Pražští zastupitelé se do sebe hned ráno v půl deváté natolik pustili, že do půl jedné nestihli schválit program zasedání a nemohly tak začít v daný čas interpelace občanů. Na ty došlo až o víc jak hodinu později. Vzhledem k tomu, že mnozí interpelující občané si v den jednání ZHMP neberou dovolenou, ale pouze se uvolní z práce na dobu interpelací, musela většina z nich odejít bez možnosti vystoupit. Zato mohli (než odešli) sledovat pražskou pavlač (rozuměj zastupitelstvo) v přímém přenosu. Namísto věcného projednávání problémů Pražanů jen hádky, urážky vzájemná napadání a osočování, výčitky, kdo za co může, kdo rozfofroval víc peněz za neprůhledné zakázky. Předvolební sliby o slušnosti v politice, transparentnosti v zakázkách a při nakládání s penězi a městským majetkem odvál prudký vítr času. Na volební programy plné slov o dostavbě městského okruhu, zlepšení dopravní situace v Praze či o výstavbě dostupných bytů usedá prach, který dávno nikdo neutírá.

 

Komunisté opět terčem nenávisti

 

Už jsem si ve vší té smršti nadávek myslela, že na nás komunisty zapomenou. Jak jsem se mýlila! Po afektovaném štěkání Jiřího Pospíšila (TOP 09) o „hrůzách komunismu“, čtyřicetileté totalitě, 50. letech a Miladě Horákové vystupovali další a další zastupitelé se siláckými antikomunistickými výlevy. Každý se snažil dokázat, že on je ten největší komunistobijec, on za „komunismu“ nejvíc trpěl a právě on má ty největší zásluhy na jeho pádu. Prostě - když tito diletanti neumí řešit bytovou, zdravotní, sociální, kulturní či dopravní situaci v Praze, začne pražským magistrátem obcházet „strašidlo komunismu“. To se pak nelze divit, že občané a jejich interpelace jdou stranou.

 

Pražský Džbán ohrožen

 

Mnozí z čtenářů si jistě vzpomenou na naše oslavy 1. máje v devadesátých letech v krásném přírodním prostředí Šáreckého údolí na Praze 6. Někteří mají v paměti procházky zalesněnou Divokou Šárkou nebo na koupání na Džbánu. To bylo dřív, teď se může vše změnit. Areál pražského Džbánu se totiž rozhodl jeho soukromý vlastník, jímž je firma Molepo, letos uzavřít. Mimochodem jedním z vlastníků Molepa ovládaného firmou registrovanou na Maltě, je pražský politik ODS, dříve manažer ČEZ Vladimír Schmalz. Důvodem uzavření má být havarijní stav areálu. Pravý důvod je poněkud jiný. Společnost chce poblíž Džbánu, na území, které je podle územního plánu nezastavitelné, stavět. Požádala proto město o změnu územního plánu. Právě tato změna, tedy na území zastavitelné, by pozemky mnohonásobně zhodnotila a společnosti přinesla tučný zisk. Co na tom, že by se zlikvidoval nádherný přírodní areál se vším, co k tomu patří. Zisk je zisk a pojetí kapitalistické svobody ve stylu urvi, co můžeš a na nikoho se neohlížej, je pověstné. Kdo má peníze, může všechno. Tím se jasně řídí představitelé firmy Molepo, které vydírají a vyvíjení na město nátlak. Ovšem prodat pozemky Praze společnost odmítá. Není divu, že se to občanům nelíbí. Pod petici proti zástavbě zelených ploch, kterou sepsali, rychle přibývaly podpisy. Za čtyři dny jich bylo nasbíráno pět tisíc. Jednání o tomto bodu na zastupitelstvu provázela bouřlivá diskuze trvající pět hodin. Hlasitě se ohrazovala samozřejmě ODS, která je svým významným členem s kauzou spojována. Diskuzi opět provázely šarvátky a vzájemná obviňování, jeden za druhým vytahoval bývalé kauzy politických stran. Jsem si jista, že to bude pokračovat i příště. Předsedkyně kontrolního výboru Alexandra Udženija (ODS) totiž po diskuzi prosadila odklad rozhodování na únor.

 

Ohroženy jsou i pražské fiakry

 

Budoucnost koňských potahů, projíždějících s návštěvníky metropole uličkami Starého Města, nevypadá zrovna růžově. Pražský magistrát je chce totiž zakázat. Minulý měsíc schválili pražští radní změnu tržního řádu, která od ledna 2023 ruší stanoviště pro kočáry na Staroměstském náměstí. Proti tomu se opět bouří občané a provozovatelé. Zastupitelé proto ve čtvrtek rozhodli o ustavení pracovní skupiny, která všechna pro a proti znovu posoudí.

 

Konec Milostivého léta

 

Akce, která měla pomoci dlužníkům zbavit se exekucí a dluhů u veřejných institucí, trvala tři měsíce. V pátek 28. ledna skončila. Její hodnocení vyznělo pozitivně, pomohla desítkám tisíc lidí. Ti mohli za tuto dobu uhradit pouze základní dluh a 908 korun jako poplatek exekutorovi. Úroky, penále a další poplatky, které dluhy mnohonásobně navyšovaly, jim byly odpuštěny. Nejvíc dlužili u dopravních podniků, na nájmech v obecním bydlení, na zdravotním pojištění. Pro rodiny je to určitě dobré, nicméně musím poznamenat, že žádné milostivé léto, podzim, zima ani jaro nemůže vyřešit problémy, jejichž příčina tkví v kapitalismu, ve vykořisťování člověka člověkem, v rozdělení společnosti na chudé a bohaté.

 

Dopady klimatického plánu hlavního města na životní náklady

 

Tento bod navrhoval jeden z opozičních zastupitelů, který varoval před dopady na život občanů.  Plán schválený do roku 2030 bude mít totiž přímé a nepřímé dopady na život Pražanů. Již teď se mnozí dostávají do neřešitelných situací, kdy nemají peníze na rostoucí nájmy a náklady na bydlení. Energetická krize tvrdě postihla mnoho rodin, podniků a organizací, zdražování elektřiny a plynu zvedne ceny všeho. Mnozí se propadnou do chudoby. Otázka, jakou cenu zaplatí Pražané za klimatický plán, který bude stát ohromné částky financí, však zůstala nezodpovězena. Navrhovaný bod se na jednání zastupitelstva nedostal, stejně jako mnoho dalších. Budou si to všechno občané pamatovat, až půjdou k podzimním volbám?

 

Marta Semelová

předsedkyně KV KSČM Praha

 

Autor: 
Marta Semelová
Zdroj: 
Marta Semelová