Únorové zastupitelstvo HMP

27. 2. 2022

01_semelova.jpg

Postřehy z únorového pražského zastupitelstva

Zahájení ukrajinskou hymnou

Jako jeden muž povstali ve čtvrtek pražští zastupitelé na výzvu primátora Hřiba, který na zahájení nechat zahrát ukrajinskou hymnu. Podpora Ukrajiny se projednávala i v rámci samostatného bodu jednání. Ten navrhl primátor, který se čerstvě vrátil z Ukrajiny, kam přijel nabídnout pomoc Prahy. K jeho návrhu se přidaly všechny kluby zastupitelstva. Společně pak odhlasovali, že hlavní město poskytne prostřednictvím společnosti Člověk v tísni Ukrajině 10 mil. korun. Současně město připraví ubytovací kapacity pro migranty, na budově magistrátu vyvěsí vlajky Kyjeva a Ukrajiny a dopravní podnik hlavního města bude požádán, aby vozy městské hromadné dopravy byly vyzdobeny ukrajinskou vlajkou. Předem už nechal Hřib v barvách Ukrajiny nasvítit Petřínskou rozhlednu. V rámci důslednosti se pak ještě vedení města usneslo, že prověří možnost ukončení partnerství s Moskvou a Petrohradem, které je od roku 2014 pozastaveno.  Jednání zastupitelstva tak během čtvrtečního dopoledne opanovala nezvyklá shoda a vzájemná okázalá podpora koalice a opozice.

Válka je vždy špatná a doplácejí na ni nevinné oběti. Ať už to bylo ve Vietnamu, při bombardování Jugoslávie, v Sýrii, Afgánistánu, Libyi, Iráku nebo jinde ve světě. Ale nesmíme zaměňovat příčiny a důsledky. Nesmíme zapomínat, co předcházelo tomu, co se dnes děje na Ukrajině. Roky zavírají dnešní mravokárci oči nad fašismem na Ukrajině, nad nacistickým běsněním ukrajinských vojáků a dobrovolnických praporů na Donbase, kde jsou zabíjeny ženy a děti. Tyto politické pokrytce absolutně nezajímají zvěrstva páchaná ukrajinskými fašisty proti ruskému obyvatelstvu v Doněcké a Luhanské republice. Ani jeden z nich se neozval, když byli lidé ubíjeni k smrti a zaživa upalováni v Oděse. Naopak, ještě jezdili podporovat Majdan a hlasitě se pyšnili svým cynismem. A teď si hrají na spasitele světa? Teď si troufnou umlčovat ty, kteří odmítají zjevné lži a dezinformace a kteří chtějí zveřejňovat pravdu?

Džbán na pokračování

Nádherný přírodní areál s koupalištěm Džbán obklopený lesy je dlouhodobě středem zájmů ziskuchtivých podnikatelů, připravených spojit se s politiky ochotnými naslouchat a přiložit ruku k dílu. Ne ku spokojenosti obyvatel Prahy, ale spíš své vlastní. A tak se nedivme, že prodej lukrativního koupaliště Džbán v roce 2012 za vlády politiků ODS je opředen mlhou podivných okolností. Prošetření tohoto prodeje se pochopitelně zmínění politici brání, proto i diskuze na toto téma protáhla ve čtvrtek na pražském zastupitelstvu dlouho do noci. Závěr? Na šetření okolností, za jakých soukromá společnost Molepo získala v dražbě od státu toto rekreační území, se zastupitelé neshodli. Za úspěch lze považovat pouze to, že byl zamítnut podnět ke změně územního plánu, která by umožnila zástavbu tohoto přírodního areálu. Pozemek však i nadále zůstává v soukromých rukou společnosti Molepo, jejíž akcionářem je od roku 2019 politik ODS Vladimír Schmalz. Zástupci petice s víc jak 11 tisíci podpisy, kteří trvají na tom, aby Džbán zůstal přírodním rekreačním areálem pro veřejnost, tak mohou být spokojeni pouze částečně. Společnosti Molepo odmítá pozemky prodat městu a navíc koupaliště z důvodu údajného havarijního stavu pro veřejnost uzavřela. Celá kauza, k níž jsme mimochodem mnohokrát jako zastupitelé KSČM velmi kriticky vystupovali a navrhovali jsme konkrétní postupy řešení, se potáhne dál.

Ani přírodní koupaliště v Motole není bez problémů

I tady byla plánována stavba, tentokrát „betonové obludy“, proti které se postavili občané peticí i přímou účastí na pražském zastupitelstvu. Zabánit tak chtějí značně naddimenzované železobetonové stavbě s rampami, která se do přírodního prostředí absolutně nehodí. Ač radnice Prahy 5 už vydala ke stavbě povolení, zdá se, že široká občanská aktivita alespoň pro tuto chvíli přírodní koupaliště zachránila.

Bydlení v městských bytech

Bydlení v Praze je obrovský problém. Ceny bytů se šplhají do závratných výšek, nájmy jsou stále vyšší a vyšší, náklady na bydlení, jako je elektřina, plyn, vodné a stočné, svoz odpadů a další výdaje jsou pro mnohé rodiny neúnosné. K tomu se přidává způsob přidělování městských bytů, kterých je po privatizaci bytového fondu, poskrovnu. Jak se ukazuje, jde o vážný problém, který není lehké v současném systému vyřešit. To ukázala i diskuze na jednání zastupitelstva, které se touto otázkou muselo zabývat. Došly sem totiž stížnosti až stovek nájemníků domů, kam se přistěhovali lidé z ulice, lidé v nouzi, často problémoví občané, s nimiž soužití není zrovna jednoduché. Byt je přidělen sice třeba jednomu člověku (aby se zabránilo vzniku ghett), ale během krátké chvíle je v bytě mnohonásobně víc lidí, jimž je za úplatu pronajímána každá židle. Nesnesitelný hluk až do pozdních nočních hodin, totální ničení bytů i domů, neúnosný nepořádek, obavy o bezpečnost původních obyvatel – to vše zaznívalo v diskuzi o tom, jak řešit neúnosnou situaci zoufalých obyvatel těchto domů a zároveň pomoci lidem žijícím na ulici. Bezradnost pražských zastupitelů jasně dokazuje, že v současném kapitalistickém režimu je problém těžko řešitelný. Pokud lidé nemají právo, ale i povinnost pracovat, pokud společnost nedokáže práci za důstojnou odměnu každému zajistit, pokud budou vyhrávat soukromé zisky nad potřebami člověka, pak nemůžeme čekat, že se situace změní.

Dopady energetické krize na náklady obyvatel

Tento navrhovaný bod se na jednání zastupitelstva bohužel nedostal, asi má koalice důležitější věci na práci.  Přitom stoupají ceny odpadů, energií, plynu, elektřiny, vody. To vše má dopady na občany, na rodiny s dětmi, z nichž mnoho se dostaly na hranici chudoby, ale také na školy, firmy, sportovní kluby. Opatření vlády jsou nedostatečná a město se tím odmítlo zabývat. Takže budeme dál vyhazovat peníze za ambiciózní nereálné klimatické plány, budeme řešit situaci na Ukrajině nebo v Číně, přičemž Pražané budou zůstávat na vedlejší koleji. Řešením jejich problémů se pražští zastupitelé očividně tolik nezviditelní.

předsedkyně KV KSČM Praha

Autor: